LEGEA MEȘTEȘUGARILOR – CONSULTARE PUBLICĂ 

În România, lipsește o reglementare coerentă și eficientă care să vină în sprijinul meșteșugarilor. În lipsa legislației specifice, meșteșugarii din România se confruntă în principal cu următoarele probleme:

  • lipsa unei delimitări exprese, clare, între statutul meșteșugarilor/creatorilor populari și statutul comercianților și producătorilor de obiecte hand made sau artă simplă;
  • lipsa unui proces de autorizare/autentificare a meșteșugarilor tradiționali prin raportare la un set de criterii legale, obiective și după o procedură simplă și eficientă,

Necesitatea adoptării unei legislații specifice aplicabilă meșteșugarilor tradiționali din România a fost recunoscută inclusiv în Programul de Guvernare 2017-2020, aprobat de Parlamentul României.

Astfel, Asociația Centrul Romano de Studii și Dezvoltare Socială, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului au elaborat prezenta propunerea legislativă care urmărește să reglementeze cadrul general pentru recunoașterea statutului de meșteșugar tradițional, drepturile și îndatoririle meșteșugarilor tradiționali, precum și organizarea și funcționarea structurilor reprezentative ale meșteșugarilor tradiționali din România, în scopul conservării, protejării, transmiterii, promovării și punerii în valoare a meșteșugurilor și a culturii tradiționale.

Pentru a face din acest proiect legislativ, o lege cât mai cuprinzătoare și mai eficientă, lansez o largă dezbatere publică. Doresc să mă consult cu asociațiile de specialitate, dar mai important, vreau să particip la întâlniri cu meșteșugarii din mai multe regiuni ale României, în cadrul unor evenimente informale sau organizate (târguri, expoziții, etc).

De asemenea, lansez și această pagină dedicată pe site-ul meu (http://petreflorinmanole.ro/mestesugari/) și vă invit să parcurgeți textul inițiativei și să îmi lăsați în comentarii sau pe adresa de e-mail petre.manole@cdep.ro sugestii pentru îmbunătățirea proiectului legislativ.

Atașat veți găsi textul inițiativei legislative cât și expunerea de motive.

 

Expunere motive

Propunerea legislativa

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formSubmit