Am depus o propunere legislativă împreună cu Adrian Dohotaru și Gabriela Cretu care prevede amenzi mai mari pentru orele suplimentare ilegale. Articolul 260 lit. i) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii – ”nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei” DEVINE -”nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară.”
Munca ilegală suplimentară trebuie sancționată individual și nu colectiv, întrucât și efortul este în primul rând individual și apoi colectiv. Orice om are dreptul să muncească atât cât dorește, dacă este plătit. Însă niciun om nu trebuie obligat să muncească degeaba pentru profit suplimentar.
Coaliția pentru Muncă ne-a fost alături. Și cred că ne sunt aproape toți oamenii muncii care fac ore suplimentare fără să fie plătiți. În acest moment, amenda pentru muncă suplimentară ilegală este colectivă, iar patronii nu sunt descurajați să nu abuzeze. Poate sună ciudat, dar cred că, mai degrabă, sunt încurajați să abuzeze chiar de cuantumul amenzilor mici.
Să ne imaginăm! Un patron obligă la muncă suplimentară câteva sute de muncitori. În acest timp, el are o productivitate mai mare, vinde mai mult și face profit. El știe foarte bine care este legislația și la ce riscuri se poate expune. Știe că pentru munca a câteva sute de angajați va primi o amendă (asta dacă este prins) între 1500 sau 3000 de ron. Practic, conștient, își duce angajații la epuizare pentru că, la sfârșitul lunii, când trage linie, beneficiile lui sunt mult mai mari.
Noi credem, prin această propunere legislativă, că LEGEA trebuie SĂ APERE DREPTATEA și nu să încurajeze nedreptatea.